Het is een veel voorkomende naam van vroeger. Het groeit letterlijk overal ter wereld. Uit een bepaalde soort kan je suiker halen. Iedereen kent het, maar staat er nooit bij stil. Behalve als je bioloog bent misschien. Kortom: we gaan het hebben over de plant riet.
Riet behoord tot de grote familie van de grassoorten. Riet is één van de weinige grassoorten dat van water houdt. Riet is niet erg kieskeurig over de grondsoort waar het op groeit. Het is letterlijk overal te vinden. De enige eis van de plant is dat de maximum afstand tussen het deel van de plant dat boven water is en het deel van de plant dat onder water niet meer dan 2 meter mag bevatten. Riet groeit al sinds het smelten van de ijskappen na de eerste ijstijd. Het groeide in natte vennetjes en poeltjes in ons landje.
Riet is voor verschillende dingen te gebruiken. Veel mensen gebruiken vaak rietsuiker. Je kan rietsuiker herkennen door de wat bruinige kleur. Het schijnt gezonder voor je te zijn in vergelijking tot normale suiker of basterdsuiker. Het riet wordt aan het begin van de stengels afgehakt. Hier bevindt zich de verse suiker siroop. Het geoogste suikerriet wordt naar de fabriek gebracht. Hier wordt het verwerkt en het sap wordt er uit geperst. Vervolgens wordt de suiker gekristalliseerd waarna er alleen nog een dikke stroop overblijft. Deze stroop bevat nog wel een deel van de suiker. Om deze reden wordt de stroop gebruikt bij het maken van rum.
Een rieten kap wordt gemaakt van eenjarig riet. Als het ouder is dan één jaar oud, dan is het niet geschikt voor een dak. Riet wordt al eeuwen lang gebruikt als dakbedekking. Het wordt vooral gebruikt bij stijle daken van vijfenveertig graden of meer. Vroeger was het de op één na goedkoopste dakbedekking, op stro na. de rieten dakbedekking is na twintig tot dertig jaar noodzakelijk toe aan vervanging
Comments are disabled.